- توضیحات
- دسته: Uncategorised
- تعداد بازدید: 270
- توضیحات
- دسته: Uncategorised
- تعداد بازدید: 274
- توضیحات
- دسته: Uncategorised
- تعداد بازدید: 3988
شب یلدا یا شب چله یکی از قدیمیترین جشنهای ایرانی است که مانند عید نوروز و چهارشنبه سوری از تاریخ و پیشینه قدیم ایران به یادگار مانده است، این شب از تمام شبهای سال بلندتر است و اجداد ما هر سال آن را جشن میگرفتهاند، شب یلدا در واقع از زمان غروب آفتاب در آخرین روز پاییز یعنی ۳۰ آذر شروع میشود و با طلوع آفتاب در اولین روز زمستان یعنی اول دی به پایان میرسد.
مردم ایران زمین و بخشی از کشورهای قلمروی "ایران فرهنگی" براي برگزاري مراسم جشن يلدا احترام خاصي قائل هستند زيرا معتقدند اين شب نه تنها بلندترين شب سال است بلكه بايد از نظر مواد خوراكي نيز يكي از پاكترين و بهداشتيترين شب سال باشد، با توجه به اينكه يكي از اصليترين آيين مراسم برگزاري شب يلدا خوردن تنقلات طبيعي مانند آجيل، خشكبار، شيرينيهاي طبيعي، ميوههايي همچون هندوانه، انار، سيب و پرتقال است كه همه اين خوراكيها حتي آجيل از مواد طبيعي تهيه شدهاند و تمام آنها در ظروف سفالي، مسي و يا چيني گذاشته ميشدند، پس شايد بتوان گفت يلدا يك شب پاك در ميان ايرانيان است.
اما به نظر ميرسد در چند سال اخير اين روند پاك شب يلدا تغيير كرده است، در نيم قرن اخير كه استفاده از انواع سموم و كودهاي شيميايي در كشاورزي بسيار شايع شده، شايد در نگاه اول موجب افزايش ميزان توليد محصولات كشاورزي ميشود اما در بلند مدت چنان بلايي بر سر محيط زيست، طبيعت و سلامتي ميآورد كه حتما عوارض آن تا نسلهاي آينده نيز ماندگار خواهد بود، همچنين متاسفانه چند سالي است كه انواع و اقسام تنقلات از جمله چيپس و پفك جاي خود را بر روي سفره يلدا باز كردهاند و بدتر از همه اينكه ظرفهاي رنگارنگ و زيبا جاي خود را به ظروف يكبار مصرف دادهاند بر اين اساس ورود اين ميهمانان ناخوانده باعث شده كه يكي از مهمترين ماموريتهاي اصلي شب يلدا كه همان اهداي سلامتي و تندرستي به مردم است، با خطر جدي روبهرو شود.
با رعایت نکات محیط زیستی ساده برای کاهش مصرف پلاستیک و جداسازی زبالهها میتوان شب یلدا که طولانیترین شب سال در فرهنگ ایرانیان محسوب میشود را به پاکترین شب سال تبدیل کرد:
1. در هنگام خرید میوه, آجیل و سایر مواد خوراکی برای دورهمی شب یلدا بهتر است که به جای استفاده از تعداد زیادی کیسههای پلاستیکی از کیسههای پارچهای استفاده کنیم.
2.جداسازی حجم زیاد پسماندهای تر و پسماندهای خشک تولید شده را به درستی انجام دهیم.
3. در مهمانی شب یلدا از سفرههای یک بار مصرف, ظروف و قاشق چنگال پلاستیکی استفاده نکنیم.
4.تا حد امکان سعی کنیم برای تردد به منزل اقوام از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنیم تا ایجاد ترافیک سبب آلودهتر شدن هوای شهر نشود.
5. مصرف برق و گاز در شب یلدا به صورت قابل توجهی افزایش مییابد, خوب است که در این شب از روشن کردن لامپ اضافه و زیاد کردن درجه حرارت دستگاههای گرمایشی پرهیز کنیم و با صرفه جویی در مصرف انرژی, امکان برگزاری این مراسم باستانی را برای هموطنانی که در مناطق محروم زندگی میکنند را نیز فراهم کنیم.
- توضیحات
- دسته: Uncategorised
- تعداد بازدید: 3407
در ۱۳ بهمن سال ۱۳۴۹ شمسی، برابر با ۲ فوریه ۱۹۷۱ میلادی در شهر رامسر ایران، پیمانی جهانی برای حفاظت از تالابها در دنیا به تصویب رسید که «کنوانسیون رامسر» نام گرفت و این روز به نام روز جهانی تالاب ها نامگذاری شد.
کنوانسیون رامسر با تلاش اسکندر فیروز رئیس وقت سازمان محیط زیست ایران؛ برای حفاظت از تالاب های مهم بین المللی و حیوانات و گیاهان وابسته به آنها به ویژه پرندگان آبزی تهیه شد و به امضای نمایندگان ۱۸ کشور شرکتکننده رسید. امروزه ۱۶۹ کشور جهان عضو این پیمان هستند.
در این معاهده جهانی، فهرستی از تالاب های مهم جهان تهیه شده که «فهرست رامسر» نام دارد. هماکنون کنوانسیون رامسر ۲۱۸۶ تالاب به وسعت ۲۰۰ میلیون هکتار را پوشش میدهد. بریتانیا با ۱۷۰ تالاب، بیشترین تعداد تالاب و کانادا با ۱۴۰ هزار کیلومترمربع، بیشترین وسعت از تالاب های خود را تحت پوشش این معاهده درآوردهاند. مقر دائمی کنوانسیون رامسر در شهر گلند کشور سوئیس است.
- توضیحات
- دسته: Uncategorised
- تعداد بازدید: 5263
آخرین بررسیهای اعلام شده از سوی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری نشان از شناسایی دستکم ۳۰ کانون تحت تاثیر فرسایش بادی با سطحی معادل ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار در خراسان رضوی دارد که تا پیش از این مطالعات، گمان می رفت شمار آنها تنها ۱۶ کانون با گستره یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار باشد.
منشاء افزایش حجم ریزگردها در هوای مشهد در پانزدهمین روز مرداد، فعال شدن ۲ کانون خارجی قره قوم در ترکمنستان و هرات در افغانستان بوده است و به تبع فعالیت این کانونهای خارجی و تبعات ناشی از آن، کانون های داخلی استان و وزش باد، منجر به گرد و غبار و آلودگی هوای کلانشهر مشهد شده است.
شاخص کیفیت هوا" (AQI)، فاکتوری برای تعیین کیفیت هوای روزانه در شهرها و نقاط مختلف جهان است و نشان میدهد که هوا با در نظر گرفتن حجم آلایندههای گوناگون در هر روز، تا چه اندازه تمیز یا آلوده است و هر میزان آلودگی چه تاثیری بر سلامت کلی افراد دارد.
شاخص کیفیت هوا در جدول "سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده" (EPA) به چندین سطح دستهبندی میشود:
شاخص کیفیت هوای صفر تا ۵۰ که "پاک" در نظر گرفته می شود. کیفیت هوا رضایت بخش در نظر گرفته می شود و آلودگی هوا خطر کمی برای سلامتی داشته یا خطری ندارد.
شاخص کیفیت هوای ۵۱ تا ۱۰۰ که "سالم" در نظر گرفته می شود. کیفیت هوا قابل قبول است. با این حال ممکن است برای تعداد بسیار کمی از افراد یک نگرانی متوسط سلامتی وجود داشته باشد. به عنوان مثال، افرادی که به طور غیرعادی به ازن حساس هستند ممکن است برخی از علائم تنفسی را تجربه کنند.
شاخص ۱۰۱ تا ۱۵۰ که "ناسالم برای گروه های حساس" در نظر گرفته می شود. عموم مردم در این محدوده از شاخص کیفیت هوا به احتمال زیاد تحت تاثیر قرار نمی گیرند و بیشتر افراد مبتلا به بیماری ریوی، سالمندان و کودکان در معرض خطر هستند.
شاخص ۱۵۱ تا ۲۰۰ که "ناسالم " در نظر گرفته می شود. همه افراد ممکن است برخی از اثرات نامطلوب مرتبط با سلامتی را تجربه کنند. با این حال اعضای گروه های حساس ممکن است عوارض جدی تری را داشته باشند.
شاخص ۲۰۱ تا ۳۰۰ که"بسیار ناسالم " در نظر گرفته می شود. این یک هشدار سلامتی است که ممکن است عوارض جدی برای سلامتی همه افراد داشته باشد.
شاخص بیشتر از ۳۰۰ که "خطرناک " در نظر گرفته می شود. شرایط به نحوی است که کلیه افراد جامعه می بایست از قرارگرفتن در هوای آزاد خودداری نمايند و یا حتی الامکان شهر را ترک کنند. این شاخص باعث صدور هشدارهای بهداشتی جدی برای سلامت همه و اعلام وضع اضطراری می شود. در این وضعیت احتمالا تمام افراد جامعه تحت تاثیر قرار میگیرند.
به طور کلی در صورتیکه AQI از ١٠٠ بالاتر رفت نشان دهنده هوای ناسالم است، به خصوص اگر هوا آفتابی باشد. در این روزها اگر به علائمی مثل سنگینی قفسه سینه، سوزش چشم یا سرفه دچار شدید خودتان را از هوای آلوده دور نگه دارید و اقدامات زیر را انجام دهید:
حتی المقدور در طول روزهایی که میزان آلودگی هوا بالاست از هرگونه تردد در سطح شهر خودداری کنید و در خانه بمانید. میزان بسیاری از آلاینده هوا در داخل خانه کمتر از خارج خانه است.
اگر مجبورید از خانه خارج شوید، کارهای خود را به سرعت انجام داده و کمتر در معرض هوای آلوده قرار گیرید.
در شرایط آلودگی هوا از ورزش یا فعالیت جسمی شدید در خارج خانه اجتناب کنید؛ هرچه سریع تر تنفس کنید، هوای آلوده بیشتری را وارد ریههای خود میکنید.
برای آگاهی از وضعیت کیفیت هوا، می توانید به سایت مرکز پایش آلاینده های زیست محیطی مشهد مراجعه نمایید.