رشته علوم و مهندسی شیلات یکی از رشتههای منابع طبیعی می باشد. پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی این رشته در دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد از مهرماه سال 1390 و پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در گرایش تکثیر و پرورش آبزیان از مهرماه سال 1400 آغاز گردیده است.
هدف از تشکیل دوره کارشناسی رشته علوم و مهندسی شیلات تربیت متخصصانی در حوزههای مختلف علوم شیلاتی است. از مهمترین حوز ههای تخصصی این رشته می توان به ماهیشناسی، تکثیر و پرورش آبزیان (ماهی، میگو، صدف، نرم تنان و گیاهان آبزی)، مهندسی آبزی پروری، تغذیه آبزیان پرورشی، فرآوری محصولات شیلاتی، صید و بهره برداری آبزیان و اکولوژی آبهای شیرین و دریاها اشاره نمود. با توجه به رشد روز افزون جمعیت انسانی و منابع محدود غذایی حاصل از منابع طبیعی، صنعت آبزی پروری به عنوان یکی از صنایع مهم تولید غذا در قرن اخیر مورد توجه قرار گرفته است. اهمیت تولید غذا و مقولههای مربوط به بحث امنیت غذایی و محصولات ارگانیک، نگاههای ویژه ای را به سمت این صنعت به عنوان یکی از راهبردهای پدافند غیرعامل معطوف نموده است. تولید آبزیان پرورشی شامل ماهی (سردآبی و گرمابی)، سخت پوستان (میگو، شاه میگو، لابستر)، نرم- تنان (صدفهای خوراکی) و خزندگان (تمساح) و ماهیان تزئینی از یک طرف و تولید فرآوردههایی با ویژگیهای خوراکی، دارویی و حتی آرایشی به رشته علوم و مهندسی شیلات و فعالیت در این حوزه جاذبه فراوانی بخشیده است.